IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията при безработица в САЩ нараснаха с по-малко от очакванията

От Федералния резерв вчера заявиха, че пазарът на труда продължава да се затяга

16:59 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица, се е увеличил незначително от близо 49-годишното дъно, достигнато миналата седмица, което подчертава силата на пазара на труда, съобщава CNBC.

Броят на първоначалните заявления се е повишил с 8 хил. до сезонно изгладените 214 хил. през седмицата, приключваща на 15 декември по данни на Министерство на труда. В предходната седмица заявленията дори намаляха до 206 хил., което е близо до нивото от 202 хил., достигнато в средата на септември. Именно тогава беше отчетено и най-ниското им ниво от 1969 г. насам.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха, че заявленията при безработицата ще се увеличат до 216 хил.

Федералният резерв повиши лихвените проценти в сряда за четвърти път през тази година, като прогнозира по-малко на брой увеличения през следващата година и сигнализира, че затягането на паричната политика е към своя края заради волатилността на финансовите пазари и забавянето на глобалния растеж.

От щатската централна банка заявиха, че пазарът да труда продължава да се затяга.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добра мярка за пазара на труда заради изключването на волатилността от седмица до седмица, се понижи с 2750 до 222 хил. през миналата седмица.

Броят на работните места извън земеделието нарасна със 155 хил. през миналия месец след повишение с 237 хил. през октомври.

Безработицата е близо до 49-годишно дъно на ниво от 3,7% и не е много далеч от прогнозата на Фед за 3,5% в края на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още